zaterdag 31 maart 2012

Engels taalkamp - week 2

Wandelen in de omgeving. Genieten tussen de palmbomen,
rijstvelden en vele fruitbomen. Heerlijk!

Ook de boerin maakt een wandeling met haar buffels..

Het is zaterdagmiddag, we hebben nog eens lekker uitgeslapen en we beslissen om vandaag niets maar dan ook absoluut niets te doen. Heerlijk! Sam en ik hebben net een kort wandelingetje gemaakt naar een buurtwinkeltje (een huis zonder voorgevel met twee ijskasten en enkele rekjes) en we hebben wat chips, een paar koeken en shampoo gekocht. Om zeker te zijn dat het shampoo was, heb ik even de ik-was-mijn-haar beweging gemaakt en de winkeleigenares, met een mandje geld op haar schoot, knikte.

Gisteren was het de laatste dag van ons kamp in Prasat. De week is weer voorbij gevlogen en we hebben er echt van genoten. We kenden onze leerlingen al wat beter en stapsgewijs hebben we weer wat grammatica, woordenschat en vaardigheden opgebouwd.

Een leessessie. Aan bod kwamen de Smurfen, Kuifje en Ice Age. 

Deze week hebben we leessessies gehouden in kleinere groepjes. We hadden mooie Engelse boekjes bij waaruit de leerlingen moesten voorlezen. Opmerkelijk was dat je na twee dagen lezen al een enorm verschil merkte bij de leerlingen. Daarnaast hebben we enkele werkwoorden herhaald en zeer veel spelletjes gespeeld waarin verschillende aspecten aan bod kwamen. Ook moesten de leerlingen deze week drie voorwerpen meebrengen waaraan ze gehecht zijn. De basis voor een prima spreekoefening.

Op woensdag mochten we de boekjes die de leerlingen moesten maken over ons kamp in ontvangst nemen. Het resultaat mag gezien worden! De leerlingen hebben écht hun best gedaan en het was zeer moeilijk om de top drie te kiezen. Onze gastvrouw heeft de derde plaats moeten kiezen uit enkele boekjes, want wij konden de knoop niet doorhakken.

Engelse taalspelletjes spelen.

Als slotactiviteit hebben we een filmpje gemaakt. Donderdag hebben we in de voormiddag enkele acteerspelletjes gespeeld en teambuilding oefeningen gedaan. In de namiddag heeft elk leesgroepje een script gekregen van het boekje over de smurfen en na de rolverdeling en het inoefenen van de zinnetjes was het vrijdag filmdag! De meeste leerlingen hadden een blauw T-shirt aan, behalve papa smurf, die had een rood T-shirt aan! Om te starten heb ik met mijn leerlingen de tekst doorgenomen en wat was ik fier op mijn leerlingen! Ik had hen gevraagd om thuis al een beetje te oefenen en echt iedereen had dat gedaan! Het verschil met het lezen van de tekst op donderdag was enorm groot. Tijdens het acteren heb ik de leerlingen vrij gelaten. Ik was de cameraman en de leerlingen moesten mij zeggen waar ik moest staan en wat ik moest doen. De leerlingen amuseerden zich kostelijk en het resultaat is er! Een grappig filmpje over de smurfen in het Engels! Ooh, wat was ik trots!

Onze leerlingen! 13 tot 18 jaar en allemaal even leuk!

Vrijdag namiddag heeft iedereen een “diploma” gekregen van ons kamp. De makers van de drie beste boekjes hebben een prijs gekregen en we hebben de “slotceremonie” afgesloten met een hapje en een drankje. Daarna wilden de leerlingen met ons op de foto, kregen we knuffels en hier en daar werd zelfs een traantje weggepinkt.

Chips, Cola en Fanta om een super kamp af te sluiten.

We hebben het gevoel dat we veel bereikt hebben met de leerlingen. Zij hebben twee weken alleen maar Engels gesproken en gehoord en we merkten in deze tweede week dat het geven van instructies gemakkelijker ging. In de eerste week vertaalde er soms een leerling voor ons iets in het Thai, dat was deze week niet meer nodig. In mei geven we dit kamp op een andere school, ik hoop dat we met die leerlingen minstens even veel zullen bereiken.

Morgen vertrekken we naar de universiteit van Surin. Wat onze taak daar zal zijn is nog niet volledig duidelijk, maar wellicht zal het weer een heel avontuur worden.. 

woensdag 28 maart 2012

Engels taalkamp - week 1

English Camp!!

Na een heerlijke vakantie zijn we er weer helemaal klaar voor. Sam, Sally en ik geven de komende twee weken Engels taalkamp in Saikaewwitaya, een school in een nog kleiner dorpje dan Lamduan. Het is de laatste week van het schooljaar, er is geen les meer, maar toch zijn er nog veel leerlingen op school aanwezig. Ze sporten, moeten hun punten ophalen of ze hangen er gewoon wat rond. De school zelf is kleiner dan onze eerste school, maar qua infrastructuur is ze zeker te vergelijken enige grote verschil, hier zijn geen Westerse toiletten.
De leerkrachten zijn zeer vriendelijk en net als op onze school heb je Engelse leerkrachten waar je een gesprek mee kan voeren en andere leerkrachten die je niet of nauwelijks begrijpt.

Deze Engelse taalkampen voeren wij samen uit voor ons Innoverend Project. In België hebben we de twee weken voorbereid, we hebben al ons materiaal verzameld en nu volgt de praktijk. We krijgen een lokaal toegewezen zonder bord maar met een projector en een soort moderne overhead projector. De airco staat al aan en enkele leerlingen zijn het lokaal aan het schoonmaken. Als we binnenkomen worden we verrast door een verwelkoming gemaakt door de studenten: de naam en datum van ons kamp met een tekening van ons hoofd en de Belgische en Thaise vlag!

Het aantal leerlingen schommelde de hele week. Sommige leerlingen moesten nog aanwezig zijn op bepaalde ceremonies en andere leerlingen kwamen de ene dag wel en de andere dag niet of ze brachten hun kleine zusje mee. Daardoor zijn we op maandag gestart met een 16-tal leerlingen, hadden we er slechts 4 op dinsdag en hebben we de week afgesloten met ongeveer 35 leerlingen. Tijdens onze voorbereidingen wisten we ook niet hoe oud de leerlingen zouden zijn, daarom hadden we activiteiten gepland met een verschillende moeilijkheidsgraad. De leerlingen zijn tussen 13 en 17 jaar oud en het niveauverschil is zeer groot, zelfs tussen de leerlingen die even oud zijn.

De Hockey Pockey met 4 leerlingen op dinsdag..

Maandag hebben we veel activiteiten aangepast op het moment zelf en daarna hebben we elke avond onze programma aangepast want zelfs de activiteiten waarvan wij dachten dat ze gemakkelijk zijn, blijken te moeilijk voor deze leerlingen. We hebben dus elke avond zeer lang gewerkt, maar het was de moeite waard!!

Op maandag waren de leerlingen nog zeer verlegen, maar op vrijdag waren de leerlingen al veel spontaner. We proberen elke dag een mooi evenwicht te zoeken tussen speelse Engelse activiteiten en de meer leerrijke activiteiten. Beiden zijn belangrijk en de leerlingen genieten van die afwisseling. De moeilijkste leerstof deze week was zonder twijfel de klok lezen. Het verschil tussen a quarter past nine of a quarter to nine was Chinees voor onze leerlingen. Maar met een engelengeduld en veel oefenen lukte het toch. We hebben de leerlingen hun kennis van de klok getest aan de hand van een variant van Dikke Berta. We dachten dat de leerlingen het begrepen hadden maar tijdens de herhaling de volgende dag werd duidelijk van niet. Daarom staat ook deze week een herhaling van de klok op het programma. We begrijpen wel waarom het zo moeilijk is voor de leerlingen. In Thailand gebruiken ze hetzelfde uurwerk, maar de manier van lezen is helemaal anders.

In kleine groepjes werken om beter te kunnen begeleiden.

Donderdag was een zeer leuke dag. In de voormiddag stond er als oefening op instructies geven een hindernissenparcours op het programma. De leerlingen moesten dit per twee afleggen, 1 leerlingen geblinddoekt en de andere leerling geeft instructies. Op het eind werden wij zelf geblinddoekt en moesten de leerlingen ons instructies geven. Ik ging als eerste het parcours afleggen en uiteraard hebben Sally en Sam hun kans gegrepen om het parcours een beetje aan te passen.. Maar mijn wraak was zoet. Hun parcours werd nog groter, moeilijker en dus grappiger voor mij en de leerlingen! In de namiddag moesten de leerlingen 1 tegen Allen spelen. Dat vonden ze echt zeer leuk. We hadden verschillende Engels gerelateerde spelletjes bedacht en de prijs was een grote zak lolly’s! De leerlingen hebben 7 van de 8 opdrachten gehaald en ze verdienden hun zak met lolly’s! De laatste activiteit was het dansje leren uit de muziekclip van Beyoncé - Move Your Body. Het was hilarisch! Wij moesten ook meedoen van de leerlingen en hebben dat dan ook gedaan. Op vrijdag vroegen de leerlingen zelfs om het dansje nog eens te mogen doen.

Het hindernissenparcours, ook wij moesten eraan geloven..


Ik heb echt genoten deze week. De voorbereidingen zijn echt moeilijk maar elke dag opnieuw krijg je energie dankzij het enthousiasme en de leergierigheid van de leerlingen. Je kan de voorbereidingen van dit taalkamp niet vergelijken met lessen voorbereiden in België of een scoutskamp begeleiden. Het is veel intensiever dan dat. We staan er ook helemaal alleen voor, er zijn geen Thaise leerkrachten om af en toe een beetje te vertalen en dat vind ik goed, want 1 van onze regels op het kamp is: don’t speak Thai. Maar het zorgt ervoor dat alles wat trager gaat, wat moeilijker verloopt en dat je een engelengeduld moet hebben. Het soort geduld dat ik in België nog niet had maar nu volledig onder de knie heb..