maandag 19 maart 2012

Van de hemel naar .. Bangkok

Na een ontspannende vakantie in het zuiden, waarvan we de laatste dagen hebben doorgebracht in Hat Nai Yang, een rustig strand in het noorden van Phuket, zijn we naar Bangkok vertrokken. Ik had hoge verwachtingen van deze stad met meer dan 10 miljoen inwoners maar ik geef jullie een goede raad, als Bangkok op je verlanglijstje staat, schrap dat dan meteen. De stad zelf heeft bijzonder weinig te bieden. China Town is gezellig, er zijn prachtige skybars maar daar eindigt het.

Als we aankomen in Bangkok wordt er een aanslag gepleegd op onze longen en ogen door de uitlaatgassen. Na enkele dagen ben je verzadigd door de gassen en merk je er niets meer van. De chauffeurs van deze vervuilende auto’s en tuktuks hebben trouwens een zeer aparte rijstijl. Als er maar twee rijstroken zijn zorgen ze er gewoon voor dat er een derde of een vierde ontstaat, als tuktuk rij je overal tussendoor en hou je vooral geen rekening met andere tuktuks, auto’s, brommers enz. Als toerist is het leuk om eens mee te rijden met een tuktuk, maar het is aangeraden om vooraf een prijs vast te leggen, een bestemming af te spreken en vergeet je levensverzekering niet. Het verwondert mij echt dat er niet meer ongelukken gebeuren in de stad. Al moet ik zeggen dat het wel eens fijn was, het was als een attractie in Walibi zonder beveiliging. Tip voor de dames: hou je handtas stevig vast..

Voor ik aan het positieve deel over de stad begin eerst nog dit. De stank. Het grootste deel van de stad stinkt. Sluit je ogen en beeld je een markt in waar er honderden kraampjes staan waar eten wordt bereid. Vis, rijst, vlees, dat wordt gebakken, gefrituurd of gestoomd,.. Op die markt ligt overal afval en af en toe passeert er een schattig ratje. Denk daarbij de geur van urine in een metrostation en vergeet niet de uitlaatgassen en een temperatuur van rond de 30°C. Resultaat: stank!

Maar goed, er zijn ook positieve punten! We verbleven in het gezellige hotel “@Hua Lamphong” waar je ook lekker kon eten en heerlijke milkshakes kon drinken. Van daaruit hebben we enkele uitstappen gemaakt naar enkele plekjes ver buiten de stad. Als eerste hebben we Ayutthaya bezocht, de oude hoofdstad van Thailand. Daar hebben we veel tempels en Boeddha’s gezien. Deze uitstap was zeker de moeite waard, we ontdekten weer een nieuw stukje cultuur.

Die avond zijn we iets gaan drinken in de State Tower. Daar vind je een prachtige skybar met restaurant. De bar en het uitzicht zijn verbluffend. De stilte op de 64ste verdieping was heerlijk, de sfeer tussen de toeristen zalig en wat een service. Overal waren er obers om je de weg te wijzen, om op het knopje in de lift te drukken, om je drinken aan te bieden,.. Het was te merken aan de prijs en aan het poepchique restaurant maar het was de moeite! Op dat moment kregen we een beetje heimwee en beslisten we om iets te gaan drinken in een Icebar. In de -5°C voelden we ons weer eventjes thuis.
State Tower - Skybar
Uitzicht vanop de State Tower

Mét winterjas en sandaaltjes in de Icebar!

Ook hebben we de Floating Market van Damnoen Saduak bezocht. Om eerlijk te zijn, zijn de foto’s op het internet mooier dan de werkelijkheid. Op het water zie je meer bootjes met toeristen dan echte verkopers. De oevers zijn bezaaid met souvenierwinkeltjes en met opdringerige verkopers. Na de markt maken we een boottochtje tussen de kanaaltjes en de paalwoningen. We hebben deze ook al in het zuiden gezien, maar nu zijn er geen paadjes gemaakt tussen de huizen, hier moet je alles doen per boot. Voor een van de paalwoningen zie ik een mama haar kindje wassen in het water en even verderop is iemand de afwas aan het doen en nog iemand anders is gewoon wat aan het zwemmen. Het is zeer confronterend om te zien hoe arm deze mensen eigenlijk zijn maar hoe ze toch vrolijk zwaaien en lachen naar ons, de farang. Wij zien dit als armoede maar deze mensen lijken echt wel gelukkig.

Floating Market
Na de markt rijden we verder naar de Erawan Watervallen. 7 prachtige watervallen waar je heerlijk kan zwemmen. Het is al redelijk laat als we aankomen en het aantal toeristen valt best mee. De beklimming naar de watervallen is niet altijd even gemakkelijk en wegens tijdsgebrek hebben we enkel de eerste vijf watervallen gezien, maar ze waren de moeite waard! Gaan zwemmen in het water was een leuke ervaring want in het water zitten vissen die de huid schoonmaken. Als je een voet in het water zet, komen er al vissen aan mijn voet “knabbelen”. De vissen bijten niet maar het gevoel is te vergelijken met speldenprikken. Als ik volledig in het water zit is het telkens schrikken als er plots een vis aan me komt. Om de paar seconden komt er een vis naar mijn been, rug, voet, buik,.. écht raar hoor. Tijdens een wandeling naar een van de volgende watervallen komen we zelfs aapjes tegen. Ook zij springen in het water en ze lijken elkaar zelfs te plagen en nat te maken. Zet deze watervallen maar op je lijstje..

Erawan
In Bangkok zelf hebben we gewandeld in China Town, een wirwar van straatjes en steegjes, zeer druk, maar een gezellige drukte.
China Town
Rond Siam Square vind je een tiental winkelcentra met als grootste en lelijkste MBK, de TL-lampen, de groene linoliumvloer, de winkeltjes die té dicht op elkaar geplakt zijn,.. Het mooiste winkelcentrum was Paragorn. Een zeer ruim, modern gebouw met prachtige winkels waar je echt alles kan kopen. Een nieuwe auto, kledij van 5 euro tot 2 000 euro..

Verder vind je veel tempels in Bangkok, het Grand Palace (een verzameling van prachtige gebouwen), het nationaal museum (een verzameling met prachtige stukken over de geschiedenis van Thailand) én het mooiste ziekenhuis dat ik ooit heb gezien. Na Sam zijn Indiana Jones-stunt mochten zijn draadjes worden verwijderd. We gaan naar het internationaal ziekenhuis en mijn mond is letterlijk opengevallen van verbazing. Roltrappen, marmer, overal glas.. Ik kan het niet beter beschrijven als een vijfsterrenhotel. 
Grand Palace

Grand Palace

Weet je, als je alles optelt valt het eigenlijk best wel mee. Ik heb genoten van mijn weekje in Bangkok, en ik heb echt wel prachtige dingen gezien, maar het verschil was misschien te groot voor mij na het zuiden en enkele weken in het noorden? De geur, de (meestal) onvriendelijke mensen, mannen die overal rochelen, de drukte..

Goed dan. Bangkok mag op je lijstje staan, maar niet na een reis naar het zuiden of het noorden.
Want moet iedereen eens niet geconfronteerd worden met zo’n miljoenenstad? Waar de verschillen tussen de mensen zo groot zijn? Waar er zoveel armoede en rijkdom is? Even overweldigd worden door de massa? Ik denk het wel.