woensdag 28 maart 2012

Engels taalkamp - week 1

English Camp!!

Na een heerlijke vakantie zijn we er weer helemaal klaar voor. Sam, Sally en ik geven de komende twee weken Engels taalkamp in Saikaewwitaya, een school in een nog kleiner dorpje dan Lamduan. Het is de laatste week van het schooljaar, er is geen les meer, maar toch zijn er nog veel leerlingen op school aanwezig. Ze sporten, moeten hun punten ophalen of ze hangen er gewoon wat rond. De school zelf is kleiner dan onze eerste school, maar qua infrastructuur is ze zeker te vergelijken enige grote verschil, hier zijn geen Westerse toiletten.
De leerkrachten zijn zeer vriendelijk en net als op onze school heb je Engelse leerkrachten waar je een gesprek mee kan voeren en andere leerkrachten die je niet of nauwelijks begrijpt.

Deze Engelse taalkampen voeren wij samen uit voor ons Innoverend Project. In België hebben we de twee weken voorbereid, we hebben al ons materiaal verzameld en nu volgt de praktijk. We krijgen een lokaal toegewezen zonder bord maar met een projector en een soort moderne overhead projector. De airco staat al aan en enkele leerlingen zijn het lokaal aan het schoonmaken. Als we binnenkomen worden we verrast door een verwelkoming gemaakt door de studenten: de naam en datum van ons kamp met een tekening van ons hoofd en de Belgische en Thaise vlag!

Het aantal leerlingen schommelde de hele week. Sommige leerlingen moesten nog aanwezig zijn op bepaalde ceremonies en andere leerlingen kwamen de ene dag wel en de andere dag niet of ze brachten hun kleine zusje mee. Daardoor zijn we op maandag gestart met een 16-tal leerlingen, hadden we er slechts 4 op dinsdag en hebben we de week afgesloten met ongeveer 35 leerlingen. Tijdens onze voorbereidingen wisten we ook niet hoe oud de leerlingen zouden zijn, daarom hadden we activiteiten gepland met een verschillende moeilijkheidsgraad. De leerlingen zijn tussen 13 en 17 jaar oud en het niveauverschil is zeer groot, zelfs tussen de leerlingen die even oud zijn.

De Hockey Pockey met 4 leerlingen op dinsdag..

Maandag hebben we veel activiteiten aangepast op het moment zelf en daarna hebben we elke avond onze programma aangepast want zelfs de activiteiten waarvan wij dachten dat ze gemakkelijk zijn, blijken te moeilijk voor deze leerlingen. We hebben dus elke avond zeer lang gewerkt, maar het was de moeite waard!!

Op maandag waren de leerlingen nog zeer verlegen, maar op vrijdag waren de leerlingen al veel spontaner. We proberen elke dag een mooi evenwicht te zoeken tussen speelse Engelse activiteiten en de meer leerrijke activiteiten. Beiden zijn belangrijk en de leerlingen genieten van die afwisseling. De moeilijkste leerstof deze week was zonder twijfel de klok lezen. Het verschil tussen a quarter past nine of a quarter to nine was Chinees voor onze leerlingen. Maar met een engelengeduld en veel oefenen lukte het toch. We hebben de leerlingen hun kennis van de klok getest aan de hand van een variant van Dikke Berta. We dachten dat de leerlingen het begrepen hadden maar tijdens de herhaling de volgende dag werd duidelijk van niet. Daarom staat ook deze week een herhaling van de klok op het programma. We begrijpen wel waarom het zo moeilijk is voor de leerlingen. In Thailand gebruiken ze hetzelfde uurwerk, maar de manier van lezen is helemaal anders.

In kleine groepjes werken om beter te kunnen begeleiden.

Donderdag was een zeer leuke dag. In de voormiddag stond er als oefening op instructies geven een hindernissenparcours op het programma. De leerlingen moesten dit per twee afleggen, 1 leerlingen geblinddoekt en de andere leerling geeft instructies. Op het eind werden wij zelf geblinddoekt en moesten de leerlingen ons instructies geven. Ik ging als eerste het parcours afleggen en uiteraard hebben Sally en Sam hun kans gegrepen om het parcours een beetje aan te passen.. Maar mijn wraak was zoet. Hun parcours werd nog groter, moeilijker en dus grappiger voor mij en de leerlingen! In de namiddag moesten de leerlingen 1 tegen Allen spelen. Dat vonden ze echt zeer leuk. We hadden verschillende Engels gerelateerde spelletjes bedacht en de prijs was een grote zak lolly’s! De leerlingen hebben 7 van de 8 opdrachten gehaald en ze verdienden hun zak met lolly’s! De laatste activiteit was het dansje leren uit de muziekclip van Beyoncé - Move Your Body. Het was hilarisch! Wij moesten ook meedoen van de leerlingen en hebben dat dan ook gedaan. Op vrijdag vroegen de leerlingen zelfs om het dansje nog eens te mogen doen.

Het hindernissenparcours, ook wij moesten eraan geloven..


Ik heb echt genoten deze week. De voorbereidingen zijn echt moeilijk maar elke dag opnieuw krijg je energie dankzij het enthousiasme en de leergierigheid van de leerlingen. Je kan de voorbereidingen van dit taalkamp niet vergelijken met lessen voorbereiden in België of een scoutskamp begeleiden. Het is veel intensiever dan dat. We staan er ook helemaal alleen voor, er zijn geen Thaise leerkrachten om af en toe een beetje te vertalen en dat vind ik goed, want 1 van onze regels op het kamp is: don’t speak Thai. Maar het zorgt ervoor dat alles wat trager gaat, wat moeilijker verloopt en dat je een engelengeduld moet hebben. Het soort geduld dat ik in België nog niet had maar nu volledig onder de knie heb..

2 opmerkingen:

  1. dit taalkamp staat op jullie lijf geschreven ! fantastisch hoe jullie dit aanpakken ! veel geduld hebben is soms niet gemakkelijk maar jullie slagen daar absoluut in ! veel plezier en geduld nog ! tot de volgende ! dikke kus van ons

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weeral heel leuk precies Nele en Sam ,jullie kennende zullen de kinderen rap het Engels onder de knie hebben ,ik heb wel al veel bijgeleerd (Sam ik hoor je lachen tot hier) echt waar gewoon met Sam zijn blog te lezen .hou ons maar goed op de hoogte want dat vinden we super leuk ....dikke knuffel en kus van ons xxxhou jullie goed daaaaag

    BeantwoordenVerwijderen